Het verhaal
van de heldin van Yde

FesTYvals ten einde: bedankt!

FesTYvals bedankt alle bezoekers, vrijwilligers, kunstenaars, acteurs, muzikanten, organisatoren, sponsoren en alle andere mensen die op hun manier hun steentje hebben bijgedragen aan FesTYvals. Wij kijken met een erg goed gevoel terug op een prachtig cultureel jaar. Bedankt!

Met het spelen van de laatste voorstelling van het Meisje van Yde op zaterdag 2 juni is FesTYvals, het jaar waarin de gemeente Tynaarlo de Culturele Gemeente van Drenthe is, officieel beëindigd. We kijken terug op een fantastisch jaar. Vele culturele evenementen hebben de revue gepasseerd: theatervoorstellingen, tentoonstellingen, muziek, dans, lezingen, festivals, wandelingen, educatie. Voor ieder wat wils en verspreid door de hele gemeente. De inwoners van Tynaarlo hebben laten zien hoe rijk de gemeente is op cultureel gebied en daar zijn we heel blij mee. Er kwamen ruim 21.000 bezoekers af op de evenementen en er wordt gekeken of bepaalde evenementen ook na het culturele jaar doorgang kunnen vinden.

Voorstelling

Eén van de bekendste museumiconen uit de Nederlandse geschiedenis werd in mei 1897 ontdekt in het veen in de buurt van het dorpje Yde. Wie was ze en wat is er met haar gebeurd? Was ze slachtoffer of eigenlijk een heldin?

Nog altijd zijn er veel vragen rondom de dood van het jonge meisje, waardoor ze een van de grootste mysteries van de gemeente Tynaarlo is. Vanaf 12 mei 2018 worden deze vragen beantwoord in een waar theaterspektakel met o.a. Peter Tuinman en aanstormend talent Lisanne Dijkstra. In Yde uiteraard en in samenwerking met het verenigingsleven van Yde en Vries, zoals toneelvereniging Erica, het Bloemenkoor en diverse muzikanten uit de regio.

We gaan er vanuit dat het meisje is geofferd. Maar was dit wellicht haar eigen keuze? Gaat hier een bijzonder verhaal aan vooraf? Wat heeft er toe geleid dat wij haar 120 jaar later op deze manier hebben gevonden? In een wervelende theatervoorstelling komt ‘Het Meisje van Yde’ tot leven en zijn we getuige van een bijzonder, onverwacht verhaal. Het verhaal van een heldin. Mis het niet!

Alvast een sneak preview van de muziek in de voorstelling? Luister hieronder naar het lied 'Ik wil leven' uit de voorstelling!

Veelgestelde vragen

De voorstelling vindt plaats op het terrein van de ijsvereniging van Yde, aan de Noordesstraat 14 in Yde. Dat adres kunt u ook in de navigatie zetten.

Er is parkeergelegenheid aanwezig voor zowel auto’s als fietsen. Let op: de voorstelling is niet bij de vindplaats/het monument van het meisje van Yde maar in het centrum van het dorp Yde. Negeer de bruine borden en volg de groene borden met het logo van de voorstelling erop.

De voorstelling begint om 20:30 uur en duurt tot circa 23:00 uur. We raden u aan om ruim op tijd te arriveren omdat het rond 20:00 erg druk kan worden op het parkeerterrein. Er is voor en na de voorstelling gelegenheid tot een hapje en een drankje, zie ook de volgende vraag.

Jazeker! Er is een volledig ingericht horecaplein aanwezig waar koffie, thee, frisdrank, bier, glühwein, kwast, chocolademelk, warme worst en gehaktballen te koop zijn. De opbrengst van uw aankopen zijn voor de lokale verenigingen die de respectievelijke kraam bemannen. Het horecaplein is voor en na de voorstelling en in de pauze geopend. Uiteraard schenken wij alleen alcohol aan personen ouder dan 18 jaar.

Naarmate de avond vordert kan het koud worden op de tribune. We raden u aan om zich warm aan te kleden en zich van tevoren ook even met DEET in te smeren tegen de muggen.

Zeker! Er is bij het podium rekening gehouden met invalidenplekken. Op de parkeerplaats is een aantal invalidenplekken gecreërd; invaliden die gebracht worden kunnen met de auto bij de ingang van het terrein afgezet worden, daarna kan de automobilist simpelweg doorrijden het parkeerterrein op. De afstand tussen de ingang van het terrein en de tribune is circa 100 meter.

Er is een gewone houten tribune op het terrein, dus als u een kussentje mee wilt nemen is dat geen probleem. Eigen stoelen is niet de bedoeling of nodig.

Het meenemen en nuttigen van eigen eet- en drinkwaren is niet toegestaan.

Data

Wegens succes verlengd: 2 extra voorstellingen op 1 en 2 juni 2018!

1 juni 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

2 juni 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

12 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

17 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

18 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

19 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

24 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

25 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

26 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

31 mei 2018

20:30 uur

Terrein ijsvereniging Yde,
Noordesstraat 14,
9494 RT Yde

Uitverkocht!

Duur voorstelling: 2½ uur, inclusief 30 minuten pauze.

Cast

Peter Tuinman

Acteur Peter Tuinman speelt de rol van ‘verteller’

Hij heeft eigenlijk geen introductie nodig want het grote publiek herkent hem van zijn vele rollen, na zijn doorbraak met de speelfilm ‘Spetters’, in talloze (internationale) speelfilms, toneelspelen en televisieseries.

In 1985 ontving hij een gouden kalf voor zijn rol in De Dream.

Momenteel is hij nog te zien in ‘Soldaat van Oranje’.

We zijn er trots op dat hij zijn medewerking aan deze voorstelling wil verlenen.

Lisanne Dijkstra

Is het ‘Meisje van Yde’

Lisanne past helemaal bij haar rol van Meisje van Yde. Niet alleen de gelijkenis met hoe het meisje er waarschijnlijk heeft uit gezien, maar vooral haar talent om de heldin uit het verhaal goed neer te zetten.

Lisanne was al te zien in de titelrol van de productie ‘Anastasia’ in DNK Assen en maakte deel uit van het jeugd ensemble bij Garage TDi. Momenteel volgt ze de opleiding ArtEZ in Zwolle.

Van dit aanstormende talent gaan we nog veel horen!

Toneelgroep Erica

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de leden van toneelgroep Erica te Yde.

Toneelvereniging Erica uit Yde de Punt bestaat al meer dan 100 jaar! Enthousiaste leden zorgen elk jaar weer voor het nodige vermaak. In 2018 gaat het anders en zullen de spelers van Erica meespelen in de productie ‘Het Meisje van Yde’ over een meisje dat iedereen maar al te goed kent.

Nu met een mooi en spannend script van Just Vink, past dit openluchttheater op locatie prima bij toneelvereniging Erica.

Eelder Bloemenkoor

Het Eelder Bloemenkoor is in 2007 van start gegaan, en bestaat uit een enthousiaste groep mannen en vrouwen. Er wordt iedere dinsdagavond met veel plezier gerepeteerd onder artistieke leiding van dirigent Mark Pepping. In de loop van de jaren is er een zeer uitgebreid en gevarieerd repertoire opgebouwd dat bestaat uit popsongs, musical, kleinkunst en streektaal. Het koor gaat uitdagingen niet uit de weg, zingt meestal 5 stemmig, dynamisch in diverse talen. Het geheel wordt ondersteund door eigen arrangementen en muziekbanden. Het EBK heeft onder andere opgetreden met Wia Buze, Imca Marina en Tony Neef.

Het 10-jarig jubileum is onlangs groots gevierd met twee muzikale theatervoorstellingen op 18 en 19 maart 2017 in theater "de Nieuwe Kolk" in Assen. Met als speciale gaste Karin Bloemen, zangeres en cabaretière. Samen hebben ze er een s(w)ingend boeket van gemaakt.

Het EBK is een koor dat zich wil blijven ontwikkelen en zoekt naar nieuwe uitdagingen. Er wordt altijd gezocht naar andere manieren om nummers ten gehore te brengen. Het mee kunnen doen in dit theaterspektakel is hier een mooi voorbeeld van.

Regie

Regie

Karin Noeken

Karin Noeken is een Nederlandse regisseuse en artistiek leider van de jongerentheatergroep De Steeg en dramadocente. Ook maakt zij deel uit van de Groningse cabaretformatie ‘Vrouw Holland’. Zij studeerde in de periode 1989/94 aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten en aansluitend twee jaar zang aan het Conservatorium van Groningen.

Achter de schermen is ze ook actief. Ze regisseerde afgelopen jaar de productie ‘Anastasia’ in DNK Assen. En nu ‘Het Meisje van Yde’.

Gezien haar ervaring aan beide kanten van het toneel moet dat geen probleem voor haar zijn.

Script

Just Vink

Het script is geschreven door Just Vink, winnaar van de Wessel Gansfortprijs.

Just heeft zijn sporen in het theater zeker verdiend o.a. in zijn samenwerking met Bert Visscher. Zo schreef hij teksten voor Paleis het Loo en werkte mee met Tryater aan ‘Mathilda’ dat de cultuurprijs Drenthe won.

Just weet als geen ander wat wel en niet werkt op het toneel qua tekst. Zijn verhaal van de heldin met een lach en een traan zal iedereen tot de verbeelding spreken.

Producent

Hans Langhout

Hans begon zijn carrière in het theater als acteur/zanger. Hij speelde rollen en zong in de musicals ‘Irma la Douce’, ‘Alladin’ en speelde in de musical ‘Pietje Bell’. Tevens was hij companymanager van deze productie. Hij was regieassistent, resident director en company manager bij de musical ‘Alleen op de wereld’ en ‘Wat Zien Ik ?!’, companymanager bij de illusionist Hans Klok voor de tour door China (9 weken) en was producent voor de show van Hans Klok in Ahoy.

Hans regisseert meer dan vijfentwintig jaar studenten-, amateur- en (semi) professionele gezelschappen.

‘Het Meisje van Yde’ is bij hem in goede handen.

Kostuums

Fokko Jelsma

Vanaf 1996 werkzaam als theatermaker, speler en als theatervormgever, voor diverse gezelschappen en producties, meestal in het noorden van het land.

De laatste jaren vooral actief als kostuumontwerper.

Het voordeel van ook speler zijn is dat je heel goed weet hoe een snelle verkleding werkt. Door goed te kijken naar de fysieke kenmerken van een speler, kun je door het kostuum, het karakter van de personage versterken of uitvergroten.

Decor

Janco van Barneveld

Nadat hij in 1989 afstudeerde als ruimtelijk vormgever heeft hij enige jaren gewerkt als beeldend kunstenaar.

In 1991 richtte hij een eigen locatietheatergroep op en ontwikkelde zich als vormgever. Sinds 1994 werkt hij als vormgever voor verschillende opdrachtgevers in zowel de culturele als commerciële sector. De meeste ontwerpen (decors) worden in zijn eigen atelier uitgevoerd.

Zo was er o.a. werk van hem te zien op Noorderzon, DNK en Shakespeare theater Diever.

Lichtontwerp

Jan Kortbeek

Jan startte als tiener in een klein lokaal theater. Na het volgen van de theatertechniekopleiding en stages besloot hij zich te richten op lichttechniek en ontwerp.

Sinds de oprichting van in 2003 van zijn bedrijf Lightwise maakte hij ontwerpen voor o.a.: Prinses op de Erwt, Madagascar Live Wereld Tournee, Dora the Explorer en de stad van het verloren speelgoed, Jesus Christ Superstar, Spring Awakening, Antigone, Thou Shalt always Kill en de Nieuwe kleren van de Keizer.

Naast zijn werk als lichtontwerper en operator geeft Jan gastcolleges aan verschillende podiumtechniek opleidingen.